Coach Personal Online  thumbnail

Coach Personal Online

Published Aug 03, 23
10 min read

Beweeg samen met een vriend(in) of zoek bijvoorbeeld naar een activiteiten- of sportcentrum in de buurt. Er zijn ook sites om een maatje te zoeken. Je zit vol goede plannen, maar aan het einde van de week is er eigenlijk niks veranderd. Plan daarom beweging in. Zet in je agenda wanneer je wat gaat doen.

Begin liever met 10 minuten en breid het als het goed gaat elke week met 5 minuten uit. Je houdt het dan makkelijker vol en voorkomt blessures. Bedenk dat alle begin moeilijk is, maar naarmate je vaker beweegt wordt je conditie beter en gaat het je makkelijker af. Bekijk ook de pagina Beginnen met bewegen? Maak een beweegplan! Van Kenniscentrum Sport & Bewegen..

Een van de lastigste momenten om te blijven sporten is tijdens deze fase van je cyclus (dag 1 tot 5). Dit is namelijk het moment dat onze baarmoeder haar slijmvlies verliest. Ook zijn je progesteron- en oestrogeenniveaus op zijn laagst, wat samen met bloedverlies kan zorgen voor extra vermoeidheid. En dan hebben we het nog eens gehad over die vervelende menstruatiekrampen die je ook in de weg kunnen zitten.

Daarnaast verhoogt oestrogeen ook de bloedtoevoer naar de hersenen en verhoogt het de niveaus van andere hormonen in ons lichaam, waaronder serotonine. Dit is een ander gelukshormoon, waardoor je je alert en sterk voelt en zin krijgt om je best te doen. Van dag 14 tot 22 zitten we in de ovulatiefase.

De lege follikel die in de eierstok achterblijft, nadat een eicel is vrijgekomen, produceert hormonen die het baarmoederslijmvlies verdikken ter voorbereiding op een baby. Als je in deze fase niet zwanger wordt dan kan een verhoogd progesteronniveau je een onrustig, gestrest en algemeen ontevreden gevoel geven. Sommigen van ons houden in deze periode meer water vast en anderen krijgen last van krampen en pijn.

Rustige trainingen kunnen de moeite waard zijn om je door deze dagen heen te helpen. Ze verhogen je endorfine niveau, waardoor jij je een stuk beter voelt en beter kunt omgaan met PMS symptomen, zoals vermoeidheid.

Je kent dat wel. Iets in jou wil gaan sporten. Maar een ander ‘iets’ in jou heeft Je kunt jezelf er gewoon niet toe zetten. De ene keer wint de ene stem. Met als gevolg dat je toch gaat. De andere keer wint de andere stem. Waardoor je niet gaat! Je kunt er moeilijk de vinger op leggen waarom het zo lastig is om consistent te zijn.

Kun je iets doen aan een situatie waarin het regelmatig voorkomt dat je geen zin om te sporten hebt? Kun jij iets doen waardoor je minder vaak die strijd hoeft te voeren met jezelf? Of is dit nu eenmaal zoals jij bent en kun je hier nu eenmaal niets aan veranderen? In dit artikel geef ik jou een aantal inzichten die jou kunnen helpen in het maken van de beste keuze! Lees snel verder! Inzicht in oorzaken die jou tegenhouden of tegenwerken om te gaan sporten zijn belangrijk.

Weet je niet wát je zou moeten veranderen of wáár je aan zou kunnen werken. Check hieronder een aantal meest voorkomende oorzaken waarom jij geen zin om te sporten hebt: Ik denk dat jij met ene hele goede reden begonnen bent met sporten. Je wilde fitter worden om langer actief te kunnen genieten met jouw kinderen.

”Haal de reden eens terug waarom jij begonnen bent met sporten.”Jan Schrijf het eens ergens op en kijk er regelmatig naar. Het zal functioneren als ‘brandstof’ voor jouw motivatie! Ik adviseer jou om altijd uit te gaan van het principe dat alles mogelijk is. Maar ook dat alles een prijs heeft.

Je zag vooral alle voordelen (op zich goed!). Maar je bent vergeten te inventariseren wat de prijs was! Wat dit kostte. Laat staan dat je jezelf tegen deze kosten hebt geprepareerd. Daarom zeg ik: ‘inventariseer de kosten en heb hiervoor een plan’. Zo wordt je niet verrast door het feit dat iedere dag een half uur naar de sportschool fietsen toch wel erg ver is.

Of bijvoorbeeld dat bereiden van gezond voedsel echt meer tijd kost dan het in de oven schuiven van een pizza. Je raakt hier niet door verrast omdat je dit van tevoren al had bedacht. En je hier van tevoren al een plan en een beeld bij had! Progressie motiveert. Dat behoeft geen uitleg.

Je zult niet consistent werken aan jouw doelen. Gevolg? Je boekt nooit echt progressie waar je trots op kunt zijn. Je ervaart die succesbeleving en dat trotse gevoel niet als je weer eens een sportdoelstelling hebt gehaald. Zie je de vicieuze cirkel? Omdat je deze ervaring niet of bijna niet hebt, ga je minder sporten waardoor de kans weer kleiner wordt op….

Als je alleen sport ben je ook alleen bezig met jezelf motiveren. Als je samen, of in groepsverband sport, heb je er een aantal externe motivators bij. Daar komt bij dat je veel energie en motivatie kunt halen aan competitieve drang naar het verbreken van elkaars resultaten. Op deze manier kan het mes aan twee kanten snijden! Deze is het minst leuk om te horen of te lezen.

Regelmatig hoor ik: ‘Had ik maar de tijd om te sporten’. Genoeg tijd hebben is niets anders dan andere keuzes maken. Prioriteiten stellen. Is jouw gezondheid belangrijk voor jou? Hecht je er waarde aan om jezelf fit te (blijven) voelen? Besteedt hier dan tijd aan. Kijk wat minder films, zit minder met je mobiele telefoon in je hand of hang minder rond op Social Media.

Ik kan je helpen met het maken van keuzes! Neem vooral contact met mij op via het contactformulier! Nu je meer weet over wat de oorzaken zijn van het feit dat je soms geen zin hebt om te sporten wordt het tijd voor de volgende stap. Laten we eens bekijken wat jij concreet kunt doen om zin te krijgen en te HOUDEN in sporten! Ik zal niet met die flauwe tips als: ‘Blijf gefocust’ komen..Want wat kun je daarmee? Hieronder een aantal concrete tips waar jij direct mee aan de slag kunt! Het gevoel van het behalen van een doel motiveert enorm.

Een halve marathon lopen als je niet echt een loper bent, of 5 kilo spiermassa aankomen zijn té grote doelen. Dit kunnen wel jou uiteindelijk einddoelen zijn. Maar maak ook kleinere (sub)doelen. Gun het jezelf om regelmatig die smaak te proven van een overwinning! Weet wáárom je sport. De meeste mensen sporten met een heel goede reden, maar maken nooit echt contact met die reden.

Of omdat je behoorlijk ongezond bent geweest en daar nooit meer naar terug wilt! Dit zijn hele goede motivators om in je achterhoofd te hebben en te houden! De meeste mensen gaan niet sporten als ze ‘niet zoveel zin’ hebben omdat ze dan toch ‘bijna niks’ doen. Realiseer jezelf dat IETS doen altijd nog beter is dan NIETS doen! Vaak doe je de beste trainingen op momenten dat je helemaal geen zin had om te trainen.

Dat is altijd nog beter dan dat je helemaal niet in beweging komt! Bedenk dat ‘elke dag een beetje’ het altijd wint van ‘soms heel veel’! Er kan niets op tegen een patroon. Tegen een ingesleten gewoonte. Om de dag sporten na jouw werkdag. Iedere zaterdagmorgen na het ontbijt die lange wielrentochtiedere dinsdag en donderdagavond voetballen Als je hier gewoontes van kan maken, gaan deze op termijn bij jou horen.

Jouw omgeving kent ze. Je bent er helemaal aan gewend. Maak gebruik van het ‘gewenningsprincipe” en zorg ervoor dat jouw sportmomenten niet afhangen van momenten dat het je ”een keer uitkomt”. Op deze manier gaat sporten als het ware in jouw DNA zitten! .

Je hoort vaak dat sport helpt tegen stress. Maar wat is er dan zo goed aan? Je voelt je door stress vaak al constant moe en dan zou je je ook nog uit de naad moeten gaan werken met een sport! Een dag lang hard gewerkt, vanmorgen voelde je je al niet zo lekker eigenlijk, maar je hebt doorgezet! Bikkel! Thuis, eten, wellicht je kinderen naar bed gebracht, crashen.

Je pakt je telefoon en je stuurt een berichtje: ”Sorry, het was ontzettend druk vandaag, en ik heb nog zoveel te doen! Het komt me nu niet helemaal uit.” Je ploft op de bank, hangt er een tijdje, en gaat naar bed. ’s nachts word je wakker, of je komt slecht in slaap. Je hoofd draait nog op volle toeren.

Was dit nou wel zo handig? Wat was er gebeurd als je wel was gaan bewegen? Had je kunnen sporten tegen stress? Toch kun je er juist beter van worden als je gaat sporten tijdens stress. Maar pak het dan wel op de juiste manier aan. Zoek een vorm van sport die de juiste effecten heeft en zorg ook voor de juiste intensiteit.

Hieronder kun je lezen hoe je kunt sporten tegen stress Sport is een goed middel om stress te verminderen. De meeste mensen die sporten zeggen dat ze daar ‘hun hoofd mee leeg’ kunnen maken of dat ze er rustig van worden. Sport verbetert de werking en het herstel van die onderdelen in je hersen die jouw stressgevoel afremmen en daarmee ook de productie van stresshormonen. Er komen 2 belangrijke stofjes vrij bij bewegen: BDNF en endorfine.

De Hippocampus zit in je hersenen en zorgt voor een remmende werking in de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) Andersom werkt het helaas ook zo: Voortdurende blootstelling aan cortisol zorgt voor een minder goed werkende hippocampus. Als je dus minder stress wilt: zorg er dan voor dat je hippocampus blijvend, positief wordt ‘getuned’ Hoe doe je dat? Door te bewegen inderdaad! Daarnaast raad ik je aan om op zoek te gaan naar de stressfactoren die oorspronkelijk gezorgd hebben voor jouw stress.

Het is dan van belang je omgang met de stressfactoren te verbeteren, en waar nodig stressfactoren uit je leven te verwijderen of te vermijden. Het is ook goed om nieuwe stressregulatiegewoontes, waaronder sporten, aan te leren Door te sporten wordt je lichaam moe en ben je minder gestrest. Daardoor is het makkelijker om een tijdje rustig op de bank te gaan zitten en slaap je beter.

Om beter te slapen kun je het beste op (het eind van de) middag sporten. Na het sporten voel je je ontspannen. De zorgen van alledag zijn uit je lijf, en je lijf is prettig moe en voldaan: tijd voor een lekkere lange slaap waardoor je de volgende dag er weer (stressloos) tegenaan kunt Het is aangetoond dat matig intensieve duursport het algeheel welbevinden verbetert.

Dat is heel prettig bij stress maar ook voor mensen in een burn-out is dat natuurlijk erg belangrijk. Door de burn-out voelen zij zich vaak niet erg goed. > Lees voor sporten bij burn-out dit artikel: Sporten bij burn-out Door te bewegen houd je je lichaam in vorm, je huid verbetert, en je spieren worden sterker..

Het is aangetoond dat matig intensieve duursport depressie vermindert. Het gaat dan om duursporten, die ook wel cardiotraining of aerobe training genoemd worden. De effecten zijn zo goed dat het bij milde of matige depressie vaak evengoed werkt als . Om deze resultaten te bereiken is het nodig minstens drie keer per week 30 á 45 minuten te sporten op de juiste intensiteit.

Een depressie kan meerdere oorzaken hebben, die ook gecombineerd kunnen voorkomen. Een burn-out op zichzelf is al genoeg reden om depressief te worden. Je ervaart dan dat je lijf niet goed meer werkt, je gebruikelijke doorzettersmentaliteit bij het oplossen van problemen faalt, je hebt geen zin en energie meer voor de leuke dingen in het leven en het voelt vaak alsof je machteloos bent bij het aanpakken van deze ellende.

Latest Posts

Sensire Thuishulp

Published Nov 28, 23
5 min read

Thuishulp Geldermalsen

Published Nov 22, 23
7 min read

Thuisbegeleiding Omring Vacatures

Published Nov 20, 23
7 min read